Medicinsk fotvård

Medicinsk fotvård är en mycket skön behandling för trötta och ömma fötter och är både förebyggande och behandlande. En medicinsk fotterapeut kan hjälpa till med bland annat nageltrång, fotsvamp, hälsprickor och liktornar. Dessutom ingår rådgivning som gör att du själv kan undvika framtida besvär.

Fötterna behöver omtanke oberoende årstid och ålder. Extra viktigt är det att ta hand om fötterna på vinterhalvåret då man ofta går i skor längre stunder. Ofta blir man ofta torr om fötterna på vintern vilket kan leda till sprickor som i sin tur ökar risken för svamp och vårtor. Nageltrång och liktorn uppkommer ofta när vi tränger in fötterna i skor. Regelbunden fotvård och rätt val av skor kan minska framtida smärta och besvär i fötterna. Ett presentkort på medicinsk fotvård brukar vara en uppskattad present både av unga och gamla.

Behandling medicinsk fotvård

Vid medicinsk fotvård görs alltid en konsultation av dina fötter innan själva behandlingen påbörjas. Därefter utförs en fotvårdsbehandling utefter dina behov och de besvär som du upplever. Behandlingen inleds med ett avslappnande och mjukgörande fotbad. Därefter undersöks naglarna som sedan rensas, klipps och slipas efter behov. Eventuella förhårdnader, hälsprickor, liktorn tas bort och fotsvamp behandlas. Fötterna filas sedan mjuka. Behandlingen avslutas med insmörjning av en fotkräm och en skön fotmassage. Medicinsk fotvård brukar både vara avslappnande och njutbart.

Om du behöver hjälp med ett specifikt problem t.ex liktornar, nageltrång, vårtor, hälsprickor eller om du vill bara ha ett mjukgörande fotbad och naglarna klippta kan du boka en delbehandling.

Från och med den 1 maj 2023 kan även du med remiss till fotsjukvård beställa tid till Eva. Remiss till fotsjukvård får du genom din hälsocentral efter bedömning av läkare, diabetessköterska, distriktssköterska och i vissa fall fotterapeuter på sjukhus. 

Nageltrångsbehandling med Onyfix®

Nageltrångsbehandling med Onyfix® kan hjälpa att motverka återkommande nageltrång eller vid nedväxta naglar. Onyfixen eller spangen hjälper nageln att växa ut på ett mer normalt sätt och minskar därmed dina besvär. Behandling kan behöva upprepas efter 6-8 veckor. Medicinsk fotterapeut Eva Ruumensaari är certifierad av Onyfix®.

Ta gärna med dig rena strumpor.

Fördelar med Onyfix®
  • Smärtfri behandling
  • Snabb smärtlindring
  • Korrigerar nageln genom fysiologisk nageltillväxt
  • Effektiv utan att utöva kraft på nageln
  • Kombinerbart och individuellt anpassningsbart system
  • Effektivitet bekräftad av en studie
  • Särskilt lämplig för dem med diabetes
  • Inga restriktioner för patientaktiviteter (inkl. simning/bastu)
  • Nagellack kan fortfarande användas

Fotvårdslexikon

Fotvårtor

Fotvårtor orsakas av virus och är runda, något upphöjda, har en hård kant och är lite mjukare i mitten. Ibland syns små svarta prickar i vårtan. Vissa personer är mer mottagliga än andra och gör att det kan vara svårt att undvika vårtor. För att minska risken för smitta bör du inte använda andras handdukar och skor. Du bör även undvika att gå barfota i allmänna bad och duschar. Du bör inte heller peta eller klia på dina vårtor.

Nageltrång

Vid nageltrång skär kanten på nageln in i huden och orsakas ofta av för trånga skor eller felaktigt klippta naglar. Vanligast är att få nageltrång i stortån. Man kan själv lindra och förebygga nageltrång.

Förhårdnader och liktornar

Förhårdnader och liktornar sitter oftast på eller mellan tårna eller under foten. En förhårdnad uppstår om du använder skor som trycker mot foten vilket gör att huden blir hård och tjock. Efter en tid kan en liktorn uppstå genom att förhårdnaden pressas in i huden och en tagg uppstår vilket kan vara mycket smärtsam. Det går att bli av med besvären men det kan ta tid.

Fotsvamp

Fotsvamp angriper oftast huden mellan tårna och uppkommer vanligen mellan fjärde och femte tån. Huden flagnar och fjällar och det är vanligt att det kliar och svider. Ibland kan det uppstå sprickor i huden. Svamp trivs där det är fuktigt och varmt och det är vanligt att smitta sprids i allmänna duschar och omklädningsrum. Skulle du vara drabbad av fotsvamp, var noga med att byta strumpor varje dag och tvätta strumporna i 60 grader och använd luftiga skor. Tvätta dina fötter och tår varje dag.

(Källa 1177.se)

Medicinsk fotvård och nageltrångsbehandling med Onyfix® utförs av diplomerad medicinsk fotterapeut Eva Ruumensaari som är medlem i Sveriges Fotterapeuter.

Öppettider

Kontakt

Sociala medier

2019 © Luleå Kiropraktorklinik AB