Lymfmassage

Lymfmassage syftar till att stimulera lymfflödet i kroppen och leda bort lymfvätska från svullna områden.

Syftet med lymfmassage är att leda bort lymfvätska från svullna områden. Det är en mjuk och skön behandlingsmetod där man arbetar med djupandning och lätt beröring i form av lätta tryck och strykningar i lymfflödets riktning som syftar till att stimulera lymfsystemet för att minska svullnader, ödem och domningar. Problemområden kan därtill behandlas med djupare grepp och silikonkoppor för att lösgöra djupliggande stopp eller ärrvävnad. Vid koppning skapas ett vakuum och man ”lyfter upp” huden för att lösa upp förtätningar i bindväven.

Lymfsystemet består bland annat av lymfkörtlar, mjälten, brässen och lymfkärl är därmed en del av kroppens immunförsvar. Lymfkärlen finns i hela kroppen och transporterar lymfvätska. Lymfvätskan (även kallad lymfa) består av vatten, proteiner, fettsyror, vita blodkroppar, bakterier och gamla skadade celler (restprodukter från cellandningen), har tre uppgifter:

  • Transportera den vätska som pressas ut ur blodkärlen tillbaka till blodet;
  • Transporterar främmande antigen till lymfknutor för att där initiera en reaktion från immunförsvaret;
  • Transporterar även fett från tarmen till blodet.

Lymfmassage passar alla men speciellt om du lider av primärt eller sekundärt lymfödem, lipödem, eller bara har en allmän känsla av att kroppen känns svullen. Lymfmassage kan med fördel kombineras med medicinsk laserbehandling.

Lymfödem

Lymfödem innebär att en kroppsdel blir svullen. De flesta lymfödem är kroniska vilket betyder att det inte går att bota men det finns behandling som kan minska besvären. Var lymfödem uppstår beror på vilka lymfkärl och lymfkörtlar som tagits bort eller skadats. Vanligast är att få lymfödem i armar eller ben men kan även förekomma i ansiktet, på halsen eller bröstet och i underlivet. Bortopererade lymfkörtlar i armhålan kan orsaka lymfödem i armen eller på bröstet medan lymfödem i benen eller underlivet kan uppstå efter en strålbehandling eller om man opererat bort lymfkörtlar i ljumskarna.

Primära lymfödem

Primära lymfödem är medfödda men mycket ovanliga. Vid primära lymfödem så fungerar inte lymfsystemet eller så har man för få lymfkärl och kan upptäckas hos nyfödda eller t.ex. i tonåren då man växer mycket men kan även drabbas i 30- till 40-årsåldern.

Sekundära lymfödem

Sekundära lymfödem beror på att lymfkörtlar och/eller lymfkärl har tagits bort eller skadats, som vid en operation eller strålbehandling, och är vanligare än primärt lymfödem. Lymfkärl kan också skadas på andra sätt som t.ex. ett benbrott.

Symptom

Man kan ofta känna en spänning i huden när lymfödemet bildas och hunden blir tjockare. Ofta ser man en svullnad vid anklarna eller runt armbågen och men kan känna att det spänner och känns tungt i kroppsdelen som är drabbad. Märken på huden kan uppkomma om man har kläder eller smycken som sitter för hårt åt.

Om besvären blir mer uttalade så kan det ha en negativ effekt på rörligheten och kraften i kroppsdelen vilket i sig kan led till att lymfödemet blir större. Lymfödem kan även göra ont och man kan få hudbesvär och risken för infektion ökar i den svullna kroppsdelen.

Öppettider

Kontakt

Sociala medier

2019 © Luleå Kiropraktorklinik AB