Massage

Massage släpper på spänningar i axlar, rygg och nacke och ökar blodgenomströmningen men massage kan även främja det allmänna välbefinnandet, lindrar spända och ömma muskler. 

Massageterapeutisk behandling

Massageterapeutisk behandling är individuellt anpassad och innefattar därför en rad olika behandlingsmetoder och tekniker. Behandling utförs efter att en mer ingående diagnos ställts, bland annat genom samtal och muskeltester.

Behandling med massage kan antingen vara riktad mot att förebygga besvär eller behandla direkt besvär som t.ex. onda axlar, nackspärr, ryggskott, trötta ryggar, ledbesvär, tennisarmbågar och huvudvärk men kan även hjälpa till med avkoppling och att man kommer ned i varv. Regelbunden massage motverkar trötthet och smärta i axlar , rygg och nacke.

Massage kan ges i kombination med olika tekniker som t.ex. terapeutisk stretching, triggerpunkter, mobilisation, strain and counterstrain samt medicinsk laser. Ofta används ett flertal olika massagemetoder och tekniker vars gemensamma syfte är att lösa upp och motverka muskelspänningar. Därför kan en massageterapeutisk behandling variera beroende på vilka behandlingsmetoder bedöms ge det bäst resultat.

Massagebehandling utförs av Ann-Christin Åström.

Gravidmassage

Gravid massage kan lindra och förebygga graviditetsrelaterade besvär i muskler, så som spänningar i rygg, nacke, svullna händer, fötter och ben. Ann-Christin använder sig av en särskild anpassad kudde som gör att du kan ligga på magen eller på sidan, beroende på vad du upplever känns mest bekvämt. 

Gravidmassage kan utföras under hela graviditeten då massagen anpassas efter dig som person och dina behov. Massage under graviditeten är ofta uppskattat och många gånger välbehövligt. Vid första besöket bokas ett vanligt nybesök på 60 minuter. 

Behandlingstekniker

Terapeutisk stretching

Terapeutisk stretching innebär att du som är stel pga. korta muskler och begränsad ledrörlighet får hjälp med massage och stretch. Syftet med terapeutisk stretching är att förlänga spända och stela muskler för ökad ledrörlighet och smärtlindring samt för att öka balansen mellan olika muskelgrupper.

Strain and counterstain

En mjuk och skön behandlingsform där man kan kommer åt problem genom att muskeln försätts i avspänt vilolägen.

Triggerpunktsbehandling

Triggerpunktsbehandling, även kallat triggerpunktsmassage, utförs genom att applicera tryck mot ömmande muskelvävnad för att uppnå en avslappning och smärtreduktion.

Mobilisation

Behandling kan utföras både på ryggradens leder och på extremitetslederna. Mobilisation är en mjuk form av aktiva-passiva behandlingsrörelser, som normalisera och förbättra rörligheten samt minska smärta i och runt leden.

Vanliga frågor om massage

Tar det ont att få behandling med massage?

Det behöver inte göra det om du kommer för en massage i avslappningssyfte. Kommer du däremot för en massagebehandling för akuta eller kroniska besvär så kan det kännas en del. Men även när massageterapeuten arbetar med spända muskler i en mer behandlande massage så brukar de flesta uppleva att det känns ”skönt-ont”. En massageterapeut anpassar självklart behandlingen helt efter dina behov och önskemål. Tycker du att terapeuten arbetar för mjukt eller för hårt, eller att du vill ha mer eller mindre massage på någon kroppsdel så säger du bara till.

Hur ofta behöver jag gå på massage?

Det är helt individuellt hur ofta du behöver behandling och beror därtill på en mängd olika faktorer såsom arbetsställningar, rörelsemönster och hållning eller om du ofta känner dig stressad. Tumregeln är att det behövs tätare behandlingar till en början och i takt med att besvären minskar så glesas också besöken ut. Man kan då gå mer i förebyggande syfte om man önskar det.  

Hur mycket kläder måste man ta av sig under behandlingen?

Under behandlingen arbetar massageterapeuten direkt på muskler och hud och därför är du avklädd på de partier som ska behandlas. Delar som inte masseras för tillfället täcks över med handdukar för att du inte ska känna dig avklädd och för att slippa frysa. Underkläderna behåller du alltid på.

Jag tränar, behöver jag massage då?

Massage är ett perfekt komplement till träning, eftersom det återställer rörligheten och motverkar spänningar i musklerna. Det finns även flera studier på att massage minskar träningsvärk, ökar muskelfunktionen och minskar muskelutmattning.

Jag har inga speciella problem med värk eller liknande, kan jag gå på massage ändå?

Ja, många går på massage av den enkla anledningen att det är väldigt skönt och avslappnande men även för att förebygga spänningar och värk. 

Vad händer efter en massagebehandling?

Direkt efter behandling kan du känna dig lite nyvaken eller behagligt ‘mosig’ vilket vilket beror på att oxytocin (lugn-och-ro hormon) har frisläppts. Om det är första gången du får massage eller om det var länge sedan du gick sist så kan du även få känslan av träningsvärk i de kroppsdelar som har blivit behandlade. Behandlingsömheten kan hålla i sig ca 2-3 dagar efter en massage och blir ofta mindre uttalade för varje behandlingstillfälle. 

Vad är det för skillnad på en massör och en massageterapeut?

En massageterapeut har mer kunskap än massören i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Därtill  behärskar en massageterapeut flera andra massageterapeutiska metoder. En massageterapeut kan arbeta direkt med behandling av specifika skador och besvär i rörelseapparaten.

Öppettider

Kontakt

Sociala medier

2019 © Luleå Kiropraktorklinik AB